Rafael Sabatini - Odiseea capitanului Blood

Rafael Valentin Marian

Romanul incepe prin prezentarea eroului principal, Peter Blood, fiul unui mic medic de tara irlandez si al unei doamne din Somersetshire, fost soldat ce a luptat in randurile armatei franceze in campania dusa contra Olandei spaniole, iar actualmente este un reputat medic, ce-si practica meseria in orasul Bridgewater. In acest oras are loc o razmerita condusa de ducele de Monmouth, impotriva armatei regaliste, ce avea in frunte pe lordul Feversham.

In urma acestei ciocniri armata lui Monmouth este infranta iar ranitii se refugiaza care incotro.Unul dintre cei care au luat parte la razmerita, Jeremy Pitt, vecin cu Blood, il solicita pe acesta pentru a-i da ingrijire medicala lordului Gildoy care a luptat de partea ducelui si a fost ranit. In timp ce Peter Blood isi facea meseria, armata regalista navaleste inauntru si fara multe formalitati, cei insarcinati cu prinderea razvratitilor,vor sa-i spanzure pe cei doi. Blood le ia apararea lui Jeremy si lordului ,afirmand ca nu este moral sa ucizi niste oameni fara judecata , amanand astfel sentinta acestora, insa, ca urmare a demersului sau este de asemenea arestat. In urma procesului la care este supus, Blood este gasit vinovat de inalta tradare si este condamnat , alaturi de alti razvratiti, la moarte. Un curier din partea lordului Sunderland, secretarul de stat, aduce insa o scrisoare, prin care Maiestatea Sa ordona ca 1100 de rebeli sa fie pregatiti spre a fi trimisi pe plantatiile sale din Jamaica si Barbados. Printre acestia se numara si Peter Blood, care odata ajuns la destinatie, trece prin nefericita experienta de a fi vandut ca sclav, pe modesta suma de zece lire, colonelului Bishop, un prosper om de afaceri.

Blood are norocul insa, de a-i fi recunoscuta calitatea de medic si astfel isi mai amelioreaza soarta, nefiind nevoit sa lucreze pamantul asemeni celorlalti colegi de suferinta. Face, de asemenea, cunostiinta cu nepoata colonelului, Arabela, care-i mai indulceste detentia prin felul ei deschis de a fi si prin conversatiile pe care cei doi le au. Eroul insa nu se multumeste cu conditia sa actuala si alaturi de Jeremy si alti razvratiti planuiesc sa evadeze. In timp ce aceasta evadare este sarguincios pusa la punct, insula este atacata de spanioli, ce aveau de platit niste polite mai vechi englezilor, pentru infrangerea a doua galioane purtatoare de aur, de catre corabia englezeasca Pride of Devon. Toata suflarea orasului merge sa apere insula , exceptie facand doar sclavii care proveneau din randul razvratitiilor. Obtinand avantajul loviturii date prin surprindere, spaniolii arata in curand englezilor ca sunt stapani pe situatie, astfel ca, dupa cateva ore de lupta, doua sute cincizeci de spanioli sunt stapani pe orasul Bridgetown si dupa obiceiul lor devasteaza, jefuiesc, se-mbata si supun orasul la faradelegi greu de imaginat.

Riscand totul, Blood se aventureaza in oras, incursiune in timpul careia o salveaza pe Arabela, nepoata colonelului, din mainile spaniolilor si totodata observa ca majoritatea acestora se afla in oras. Ca urmare a acestui fapt, impreuna cu douazeci de razvratiti, ataca si cuceresc vasul spaniol, iar cand spaniolii se intorc de pe tarm , cu tunurile de pe vasul cucerit, trag asupra lor si astfel reusesc sa-i ia prizonieri pe comandantul galionului spaniol, pe nepotul acestuia si aproximativ douazeci si cinci de ostasi.

Acum incep adevaratele aventuri ale lui Peter Blood ,care numit capitan, porneste la bordul navei sale, Arabela, spre insula Tortuga cu scopul de a-si mari echipajul si de a-si consolida o flota, care sa-l ajute in actiunile intreprinse. Daca doriti sa aflati prin ce peripetii trece capitanul Blood, sau daca o va mai intalni pe Arabela, va invit sa cititi romanul si va asigur, ca acesta constituie o lectura cat se poate de potrivita pentru aceasta perioada, a vacantei de vara.

Lectura : Valentin Marian din Bucuresti

Valentin Marian Daca doriti sa ma sustineti si sa ma incurajati sa inregistrez mai multe opere, va rog sa deveniti Patreon : click aici

Asculta : Odiseea capitanului Blood, 0 capitole, durata :

Atentie !! Acesta carte este in lucru, nu s-au inregistrat toate capitolele.

Download : Odiseea capitanului Blood, 0 capitole, durata :

Nr. Crt. Capitol Downloaduri
1 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_01.mp3 1839
2 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_02.mp3 1542
3 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_03.mp3 1405
4 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_04.mp3 1511
5 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_05.mp3 1388
6 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_06.mp3 1291
7 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_07.mp3 1332
8 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_08.mp3 1441
9 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_09.mp3 835
10 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_10.mp3 890
11 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_11.mp3 873
12 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_12.mp3 927
13 Rafael_Sabatini-Odiseea_capitanului_Blood-Capitolul_13.mp3 1065

Carti recomandate
Cele mai frumoase povesti - Vol 2. de Hans Christian Andersen
Tarzan - din neamul maimutelor de Edgar Rice Burroughs
Omul este asa cum gandeste de James Allen
Cel ce bantuia in bezne de Howard Phillips Lovecraft
Laleaua neagra de Alexandre Dumas
Micul Print de Antoine de Saint-Exupery
Cele mai frumoase povesti - Vol 5. de Hans Christian Andersen
Cele mai frumoase povesti - Vol 1. de Hans Christian Andersen
Pinocchio de Carlo Collodi
Cinci saptamani in balon de Jules Verne


Carti recomandate - autori romani
Porcul cel fermecat - Petre Ispirescu
Mos Nichifor Cotcariul - Ion Creanga
Danila Prepeleac - Ion Creanga
Zana zanelor - Petre Ispirescu
Praslea cel Voinic si Merele de Aur - Petre Ispirescu
Moara cu noroc - Ioan Slavici
Mos Ion Roata - Ion Creanga
Ivan Turbinca - Ion Creanga
La hanul lui Manjoala - Ion Luca Caragiale
Nuvele si povestiri - Barbu Stefanescu Delavrancea

Pentru webmasteri. Daca ai site, ne poti ajuta !

Puneti link catre acesta pagina

Aceasta pagina a fost vizitata de 18.895 ori