Carti in curs de inregistrare:


Jack London - Colt Alb

Jack London Pădurea de molift negru şerpuia mohorâtă de-a lungul malurilor îngheţate. Vântul despuiase de curând arborii de veşmântul lor alb de gheaţă, şi în lumina palidă a asfinţitului, trunchiurile negre, prevestitoare de nenorocire, păreau că se pleacă unul spre altul. O tăcere nemărginită domnea asupra întinderii şi întreg ţinutul nu era decât o pustietate nesfârşită şi fără de viaţă, încremenită, atât de însingurată şi rece, că nici tristeţe nu mai trezea. Te îmbia parcă să râzi, dar un râs ce înfiora mai mult decât orice tristeţe, un râs fără voioşie, ca zâmbetul sfinxului, un râs rece ca gheaţa, în care sălăşluia ceva din grozăvia celor nestrămutate. Era Wildul1, sălbaticul wild de la miazănoapte, cu inima de gheaţă.   Dar viaţă totuşi era, undeva departe în acest ţinut, o viaţă sfidătoare. În josul apei îngheţate trudea un atelaj de câini-lupi. Blana lor zburlită prinsese chiciură, iar răsuflarea le îngheţa în aer de cum ieşea din gură în pufăituri de aburi, aşternându-li-se apoi în cristale pe blană. Prinşi în hamuri şi şleauri2 de piele, câinii trăgeau după ei o sanie. Era o sanie fără tălpici, făcută din scoarţă groasă de mesteacăn, cu fundul de-a dreptul pe zăpadă. Botul îi era adus în sus şi răsucit ca un sul, anume ca să împingă sub sanie coama de zăpadă afânată ce se ridica dinainte în valuri. Pe sanie se afla legată zdravăn o ladă lungă şi îngustă. Mai erau şi altele – pături, o secure, un ibric pentru cafea şi o tigaie; dar în ochi îţi sărea mai întâi lada lungă şi îngustă, care ocupa mai tot locul.


Asculta

DescarcaMichel Zevaco - Seria Pardaillan - 05 - Pardaillan si Fausta

Michel Zevaco Moartea Faustei   În zorii zilei de 21 februarie 1590, dangătul funebru al clopotului vestitor de moarte suna deasupra Romei papilor – Romei lui Sixt al V-lea. Vuietul surd care se revărsa pe străzile încă învăluite în întuneric arăta că mari mulţimi se îndreptau spre o întâlnire misterioasă, întâlnirea avea loc în Piaţa del Popolo, unde era ridicat un eşafod. Scăpărând în mâinile călăului, securea se va ridica deasupra unui cap. Capul se va rostogoli. Potrivit sentinţei, călăul îl va apuca de păr şi-l va arăta norodului Romei… Şi va fi capul unei femei frumoase şi tinere, al cărei nume celebru, evocator al celei mai stranii aventuri petrecute în acele vremuri de demult, era şoptit cu un fel de admiraţie de către mulţimea adunată în jurul eşafodului:   — Fausta! Fausta! Fausta e cea care va muri!   Principesa Fausta era închisă în castelul Saint-Ange de zece luni, de când fusese făcută prizonieră în aceeaşi Romă în care-l atrăsese pe cavalerul Pardaillan… Singurul om pe care-l iubise… căruia i se dăruise… pe care, în cele din urmă, ar fi vrut să-l ucidă, pe care, fără îndoială, acum îl credea mort. Şi astfel, nemaipomenita aventurieră, care visase să reînnoade tradiţia papesei Ioana1, aştepta ziua în care va fi executată sentinţa de condamnare la moarte pronunţată împotriva ei. Fapt cutremurător, execuţia fusese amânată pentru că, în momentul când Fausta urma să fie dată pe mâna călăului, se aflase că era pe cale să devină mamă. Dar acum, când copilul venise pe lume, nimic n-o mai putea salva.   În curând va bate pentru ea ceasul când avea să plătească îndrăzneala şi înverşunata-i luptă împotriva lui Sixt al V-lea. În dimineaţa aceea Fausta trebuia să moară!   În dimineaţa aceea, într-una din fastuoasele săli ale Vaticanului, doi bărbaţi stând în picioare, faţă în faţă, îşi aruncau în obraz cuvinte pline de ură ce păreau şi mai înfricoşătoare din pricina atitudinii lor neclintite Şi parcă împietrite. Erau bărbaţi în puterea vârstei şi chipeşi amândoi. Deşi aparţineau bisericii, purtau cu graţie semeaţă armoniosul costum al cavalerilor epocii. Erau mari seniori, de bună seamă. Iar în inimile lor clocotea aceaşi ură, pentru că dragostea pentru aceeaşi femeie îi învrăjbise.   Unul dintre ei se numea Alexandru Peretti! Numele de familie al sanctităţii sale Sixt al V-lea! Omul acesta era într-adevăr, nepotul papii. Tocmai fusese numit cardinal de Montalta. Era socotit, pe faţă, urmaşul lui Sixt al V-lea, al cărui sfetnic şi confident era. Celălalt se numea Hercule Sfondrato şi aparţinea uneia dintre cele mai bogate familii din Romagna. Îşi îndeplinea funcţia de mare judecător cu o severitate care făcea din el unul dintre cei mai straşnici executori ai ideilor lui Sixt al V-lea.


Asculta

DescarcaIonel Teodoreanu - La Medeleni

Ionel Teodoreanu La Medeleni de Ionel Teodoreanu este un roman clasic al literaturii române, care prezintă povestea fraților, Dănuț și Olguța, și prietena lor Monica crescând pe domeniul Medeleni, moșia familiei Deleanu. Această operă evocă cu delicatețe și sensibilitate lumea copilăriei, portretizând printr-o lentilă idealizată și uneori nostalgică viața aristocratică rurală din România de început de secol XX. Romanul, împărțit în mai multe volume, este celebru pentru descrierea pitorească a naturii, a aventurilor copilărești și a primelor iubiri. Ionel Teodoreanu creează un univers plin de magie, puritate și emoție, oferind cititorilor o perspectivă profundă asupra transformării și maturizării personajelor principale. La Medeleni nu este doar o cronică a unui timp dispărut, ci și o celebrare a frumuseții și a simplității vieții la țară.


Asculta

DescarcaMihail Bulgakov - Maestrul si Margareta

Mihail Bulgakov

Moscova anilor 1930. Romanul ?ncepe cu o confruntare directa ?ntre capul ateist al birocratiei literare, Berlioz, si un gentilom strain, care se prezinta ca profesorul Woland, consultant de magie neagra.

Tema este existenta lui Iisus Cristos. Profesorul ?i prezice moartea, Berlioz ajunge sa-l creada nebun. Insa profetia se implineste!

Romanul "Maestrul si Margareta" de Mihail Bulgakov este considerat una dintre cele mai importante opere ale secolului al XX-lea.


Asculta

DescarcaMihail Sebastian - Orasul cu salcami

Mihail Sebastian

Adriana Dunea, fiica unor burghezi de provincie si adolescenta candida si cultivata, pleaca la Bucuresti, lasand in urma viata plictisitoare a oraselului si prima iubire pentru Gelu, care continua sa o iubeasca statornic.

In Bucuresti, fata trece granita maturitatii fizice si comportamentale si descopera mirajul senzualitatii, regasindu-si in cele din urma fostul iubit ca pe un amant pasional, dar alegand sa-l paraseasca pentru a se consacra, capricios, unei casnicii burgheze conventionale.


Asculta

DescarcaAnna Sewell - Black Beauty

Anna Sewell

Primul loc de care-mi amintesc este pajistea verde si racoroasa pe care o imparteam cu mama. In mijlocul ei cresteau brazi, iar printre ei curgea un rau argintiu si cristalin, strajuit de un mal abrupt.

Fiind mic, stateam foarte aproape de mama, iar noaptea dormeam langa ea.

Cand am crescut destul cat sa ma pot hrani cu iarba, mama s-a intors la lucru in timpul zilei si venea la mine doar seara.


Asculta

DescarcaCharles Dickens - Oliver Twist

Charles Dickens In romanul Oliver Twist de Charles Dickens autorul prezinta viata grea si mizerabila a strazilor si oamenilor saraci din Londra si imprejurimile ei. Oliver este nascut de o biata femeie care isi da duhul imediat dupa nasterea baiatului. Nimeni nu stia de unde vine sau ce nume poarta asa ca azilul il numi Oliver Twist. Creste pana la noua ani din mila parorhiei intr-o casa mizera cu alti tovarasi de suferinta.

Domnul Bumble avuse sarcina de al- lua pe Oliver la varsta de noua ani si a-l duce la casa de munca alaturi de alti orfani. Deoarece aici mancarea era foarte putina pentru orfani, Oliver fu obligat sa mai ceara de mancare pt ca unul din copii mai mici sa nu fie mancat. Pentru indrazneala sa, Oliver este izolat si dat spre adoptie. Se gasige un cosar care era interesat de el, dar prin bunavointa judecatorului care citise frica pe fata lui Oliver , aceste nu este incredintat cosarului. Este apoi adoptat de domnul Sowerberry un mester ce face sicrie pentru azil.

Aici Oliver invata meseria si este folosit de stapan pentru a aduce un profit remarcabil. Intr-o seara este batut de un alt ucenic al domnului Soweberry numit Noah. Copilul nemairabdand fuge spre Londra. Drumul era lung si anevoios. Spre bucurie lui Oliver se intalneste cu un vechi prieten, Dick care ii ofera primele cuvinte calde ce le va pastra toata viata.


Asculta

DescarcaAxinte Frunza - Un modern la Athos

Axinte Frunza Profesorul Axinte Frunza a avut ca obiective asezaminte romanesti din Sfantul Munte – schituri, chilii, pesteri si colibe sihastresti. Pentru el, in Muntele Athos, acasa insemna Provata, iar monahii pe care-i cauta erau "ai nostri", romanii, moldovenii, mai precis basarabenii. Iar dintre acestia, pustnicii, cei "liberi de toate catusele pamantesti", care vietuiesc "prin paduri, prin vagauni si coclauri".


Asculta

DescarcaFeodor Dostoievski - Idiotul

Feodor Dostoievski

Povestea printulului Lev Nikolaevici Miskin, considerat idiot de celelalte personaje din cauza sinceritatii si a bunatatii lui si numit astfel din cauza bolii de care suferea: epilepsie, fiind numita in popor idiotenie.

Sfarsitului printului este unul tragic: in urma unei deceptii sentimentale cat si a uciderii celei care ar fi trebuit sa devina sotia sa de catre un prieten apropiat, printul Miskin ajunge in sanatoriul din Elvetia in stare critica, sanatatea lui nemaiputand fi restabilita.


Asculta

DescarcaJohann Wolfgang von  Goethe - Afinitatile elective

Johann Wolfgang von  Goethe Afinitatile elective este cel de-al treilea roman al lui Johann Wolfgang von Goethe, publicat in 1809.

Edward si Charlotte, un cuplu de aristocrati proaspat casatoriti care se complac in monotonia vietii rurale, primesc in casa lor doi oaspeti, pe Ottilie, inocenta protejata a lui Charlotte, si pe Capitan, prietenul lui Edward.

Relatia dintre cei doi soti lipsiti de prejudecati va fi insa pusa la incercare de fortele misterioase ale atractiei si respingerii romantice si spirituale.


Asculta

DescarcaNikolai Vasilievici Gogol - Suflete moarte

Nikolai Vasilievici Gogol

Pavel Ivanovici Cicikov calatoreste intr-o drosca pe cuprinsul vastului Imperiu Rus, undeva in timp, la inceputul secolului al XIX-lea.

Cicikov va strabate satele din Rusia, mergand pe la marile mosii si conace, in cautarea Sufletelor Moarte, adica a taranilor iobagi care au murit, insa nu au fost scosi din listele de evidenta populatiei de catre proprietarii lor.

Un asemenea targ este cam suspicios, mai ales ca Cicikov este dispus sa si plateasca pentru Sufletele Moarte.


Asculta

DescarcaJules Verne - Goana după meteor

Jules Verne Goana dupa meteor surprinde povestea rivalitatii dintre doi astronomi amatori, Dean Forsyth si Sydney Hudelson, din orasul american Whaston, Virginia. Prin intermediul presei se raspandeste tema caderii pe pamant a unui meteorit. Ambii astronomi sustin ca ar fi descoperit corpul ceresc si demostreaza ca este din aur pur. Acest lucru il determina pe francezul Zephyrin Xirdal sa construiasca un aparat ce atrage meteoritul pe un teren din vecinatatea localitatii Upernavik din Groenlanda. Mai mult, guvernele americane, britanice, franceze, germane, japoneze, daneze, italiene, spaniole, argentiniene si olandeze vor sa puna mana pe pretiosul meteor, in numele statului de care apartin. Va fi evitat un conflict mondial?


Asculta

DescarcaMichel Zevaco - Seria Pardaillan - 06 - Iubirile lui Chico

Michel Zevaco


Asculta

DescarcaMichel Zevaco - Seria Pardaillan - 07 - Fiul lui Pardaillan

Michel Zevaco


Asculta

DescarcaMichel Zevaco - Seria Pardaillan - 08 - Comoara Faustei

Michel Zevaco


Asculta

DescarcaMichel Zevaco - Seria Pardaillan - 09 - Sfarsitul lui Pardaillan

Michel Zevaco


Asculta

DescarcaMichel Zevaco - Seria Pardaillan - 10 - Sfarsitul Faustei

Michel Zevaco


Asculta

DescarcaPagini :