Charles Dickens - Oliver Twist

Charles Valentin Marian

In romanul Oliver Twist de Charles Dickens autorul prezinta viata grea si mizerabila a strazilor si oamenilor saraci din Londra si imprejurimile ei. Oliver este nascut de o biata femeie care isi da duhul imediat dupa nasterea baiatului. Nimeni nu stia de unde vine sau ce nume poarta asa ca azilul il numi Oliver Twist. Creste pana la noua ani din mila parorhiei intr-o casa mizera cu alti tovarasi de suferinta.

Domnul Bumble avuse sarcina de al lua pe Oliver la varsta de noua ani si al duce la casa de munca alaturi de alti orfani. Deoarece aici mancarea era foarte putina pentru orfani, Oliver fu obligat sa mai ceara de mancare pt ca unul din copii mai mici sa nu fie mancat. Pentru indrazneala sa, Oliver este izolat si dat spre adoptie. Se gasige un cosar care era interesat de el, dar prin bunavointa judecatorului care citise frica pe fata lui Oliver , aceste nu este incredintat cosarului. Este apoi adoptat de domnul Sowerberry un mester ce face sicrie pentru azil.

Aici Oliver invata meseria si este folosit de stapan pentru a aduce un profit remarcabil. Intr-o seara este batut de un alt ucenic al domnului Soweberry numit Noah. Copilul nemairabdand fuge spre Londra. Drumul era lung si anevoios. Spre bucurie lui Oliver se intalneste cu un vechi prieten, Dick care ii ofera primele cuvinte calde ce le va pastra toata viata.

Ajuns aproape de Londra aproape mort de oboseala si foame se imprieteneste cu un baiat zis Smecherul care ii ofera mancare si bere. Smecherul ii propune sa il prezinte protectorului sau, domnul Fagin. Oliver neintalnind ticalosi cade in mrejele smecherului. Domnul Fagin se arata bucuros de noul oaspete si il ingrijeste pana isi revine. Ii propune sa il invete mestesug ca si pe ceilalti baieti. Ii prezenta diferite moduri de a sterpelii batiste de la trecatorii iar Oliver se arata incantat.

Intr-o zi Oliver cere permisiunea de a merge si el cu smecherul si prietenul lui la treaba. Pe strada priveste cu uimire cum smecherul scoate din buzunarul unui cetatean o batista (care pe vremea aceea aratau rangul inalt al persoanei) si speriat o ia la fuga.

Pagubasul observa lipsa batistei si da alarma. Oliver este prins si dus la politie unde nu se gaseste nici o batista asupra lui asa ca este considerat nevinovat. Pagubasul domnul Brownlow il ia pe Oliver sa-l ingrijeasca. Dupa multe zile de stat la pat Oliver isi revine.

Cand veni domnul Brownlow sa-l vada observa neobisnuita asemanare a baiatului cu o femeie dintr-un tablou. Insanatosindu-se rapid Oliver dori sa arate recunostinta fata de binefacatori asa ca primeste cu entuziasm orice sarcina. In acest timp Fagin si gasca lui se speriasera la auzul ca Oliver este la niste binefacatori, existand riscul sa dezvaluie munca murdara a lui Fagin. Il roaga pe un bun prieten Sikes si concubina lui Nancy sa-l caute.

In acest timp Oliver primeste sarcina sa duca niste carti inapoi la o librarie. Este vazut si prins de Nancy care il aduce inapoi lui Fagin. Batranul Fagin il tine captiv pe Oliver cateva zile in casa lui. Oliver cu parere de rau se gandea ce vor crede acum domnul Brownlow si menajera lui despre el. Sikes ii propune lui Fagin sa-l foloseasca pe Oliver la un jaf.

Jaful nu are loc deoarece Oliver vrand sa anunte pe locatarii casei este impuscat de majordom. Este lasat intr-o rapa, iar ceilalti fug sa nu fie prinsi. Oliver se trezeste si se taraste pana la casa ce trebui jefuita fara voia lui. Aici doamna Myle si Rose nepoata ei chema pe doctorul Losberne care are grija de Oliver. Cand isi reveni baiatul le istorisii doamnelor povestea vietii lui.

Acestea au ramas impresionate si au prins in acest timp mare drag de baiat. Doamnele il iau pe Oliver si il cresc la tara timp de trei luni de primavera. Aici Oliver traieste clipe linistite pline de dragoste. Dar Rose nepoata cazu la pat bolnava intr-o stare foarte grava. Multa vreme se ruga Oliver ca tanara sa se insanatoseasca. Rugamintile lui si a celorlalti fura ascultate iar Rose se insanatosii.

Aici in acel sat linistit Oliver intalni intrun local pe Fagin impreuna cu un prieten de-al lui si ramane speriat. Totusi batranul Fagin nu pune mana pe baiat si acesta se intoarce la Londra.

Intr-o seara domnisoara Rose primeste o vizita neasteptata din partea unei nevoiase numita Nancy. Ea ii povesteste ce auzise vorbind pe Fagin cu un anume Monk de Oliver, de unde vine si cine ii sunt parintii. Biata Nancy este spionata si descoperita ca oferea informatii si omorata.

Oliver intalnii pe primul lui binefacator domnul Brownlou si ii expilca de ce nu se intorsese acasa in acea seara. Acesta schimbandu-si parerea despre Oliver. Rose povestii matusii ei, doctorului si domnului Brownlow despre ce ii povestise Nancy.

Acestia au facut cercetari si lau prins pe Monks facandu-l sa marturiseasca. Sikes vinovat de moartea lui Nancy cade de pe un acoperis incercand sa scape si moare. Fagin este si el prins si condamnat la moarte.

Lectura : Valentin Marian din Bucuresti

Valentin Marian Daca doriti sa ma sustineti si sa ma incurajati sa inregistrez mai multe opere, va rog sa deveniti Patreon : click aici

Asculta : Oliver Twist, 0 capitole, durata : 0

Atentie !! Acesta carte este in lucru, nu s-au inregistrat toate capitolele.

Download : Oliver Twist, 0 capitole, durata : 0

Nr. Crt. Capitol Downloaduri
1 Charles_Dickens-Oliver_Twist_Capitolul_01.mp3 2196
2 Charles_Dickens-Oliver_Twist_Capitolul_02.mp3 208
3 Charles_Dickens-Oliver_Twist_Capitolul_03.mp3 212
4 Charles_Dickens-Oliver_Twist_Capitolul_04.mp3 228
5 Charles_Dickens-Oliver_Twist_Capitolul_05.mp3 42
6 Charles_Dickens-Oliver_Twist_Capitolul_06.mp3 43
7 Charles_Dickens-Oliver_Twist_Capitolul_07.mp3 46

Carti recomandate
Manechinul de Vicente Blasco Ibanez
Aventurile lui Arsene Lupin - 5 povestiri de Maurice LeBlanc
Doamna Bovary de Gustave Flaubert
Iubirile lui Clotilde de Armando Palacio Valdes
Pinocchio de Carlo Collodi
Cazul lui Charles Dexter Ward de Howard Phillips Lovecraft
Chira Chiralina de Panait Istrati
Stiinta de a deveni bogat de Wallace D. Wattles
Micul Print de Antoine de Saint-Exupery
Salvarea de Guy de Maupassant


Carti recomandate - autori romani
Orasul cu salcami - Mihail Sebastian
Zana Zorilor - Ioan Slavici
Danila Prepeleac - Ion Creanga
Voinicul cel fara de tata - Petre Ispirescu
Voinicul cel cu cartea in mana nascut - Petre Ispirescu
In vreme de razboi - Ion Luca Caragiale
Zana muntilor - Petre Ispirescu
Acul si barosul - Ion Creanga
Aleodor Imparat - Petre Ispirescu
Luceafarul de ziua si Luceafarul de noapte - Petre IspirescuAlte carti de aceelasi autor
Poveste de Craciun - Charles Dickens
Ucigasul si Fantoma - Charles Dickens


Pentru webmasteri. Daca ai site, ne poti ajuta !

Puneti link catre acesta pagina

Aceasta pagina a fost vizitata de 18.000 ori